Foto door: Dirk-Jan Polak
Faunabeheerplan

De belangrijkste taak van de Faunabeheereenheid is het beheer van populaties dieren en het voorkomen of beperken van schade die wilde dieren aanrichten aan onder andere de volksgezondheid en openbare veiligheid, de vliegveiligheid, de landbouw en aan flora en fauna.

Image

Foto door: Richard van der Hoek

De noodzaak voor het beheer moet in een faunabeheerplan worden omschreven. In het plan staan ook de maatregelen die zullen worden uitgevoerd. Het plan wordt geschreven door de faunabeheereenheid in samenwerking met deskundigen; vervolgens wordt het plan door het bestuur van de faunabeheereenheid beoordeeld en Gedeputeerde Staten keurt tot slot het plan goed. Om uitvoering van het plan mogelijk te maken, verleent GS vervolgens ontheffing. De looptijd van een faunabeheerplan is over het algemeen vijf of zes jaar.

Ontheffingen & Vrijstellingen

Op grond van de Wet natuurbescherming zijn de meeste inheemse zoogdieren en alle inheemse vogels beschermd. Dit heeft onder andere tot gevolg dat hun nesten en holen niet mogen worden verstoord en dat ze niet mogen worden gedood. Ook voor exoten en verwilderde dieren geldt een (lichter) beschermingsregime.

Image

Foto door: Ian Wouda

Ter voorkoming van schade aan o.a. de landbouw, de verkeers- en vliegveiligheid, volksgezondheid en flora en fauna worden er uitzonderingen gemaakt op deze bescherming.

Op deze website vindt u, per diersoort, informatie over de algemene regelingen die in Zuid-Holland van kracht zijn. De algemene regelingen zijn: een landelijke jachtregeling, een landelijke vrijstellingsregeling, een provinciale vrijstellingsregeling, enkele provinciale aanwijzingen/opdrachten en meerdere provinciale ontheffingen die op basis van een faunabeheerplan aan de FBE zijn verleend. Sinds 1 januari 2024 vallen de meeste onder de noemer 'vergunning'.

Naast deze algemene regelingen worden er op beperkte schaal individuele ontheffingen verleend. Informatie over deze ontheffingen is hier niet opgenomen.

Bekijk hier de Faunakalender die in Zuid-Holland van kracht is.

Nieuwsbrief

van FBEZH ontvangen?
Schrijf u hier in.

Even geduld a.u.b.

Bedankt voor het inschrijven!