Damhert

Damherten zijn onder de Wet natuurbescherming beschermd. Ze komen in Zuid-Holland voornamelijk voor in en rond het duingebied tussen Den Haag en Noordwijk.

De provincie Zuid-Holland heeft jachtaktehouders met toestemming van de Faunabeheereenheid aangewezen om in de gehele provincie Zuid-Holland gewonde of zieke damherten uit hun lijden te verlossen. Ook mogen jachtaktehouders met toestemming van de Faunabeheereenheid damherten die zich in het plangebied van het faunabeheerplan (het gebied tussen Den Haag en Noordwijk) bevinden en een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid, doden. De Faunabeheereenheid werkt voor de uitvoering van deze aanwijzing samen met de politie en wildbeheereenheden, waarbij de wildbeheereenheden de lokale co├Ârdinatie hebben.

Daarnaast heeft de Faunabeheereenheid ontheffing voor het doden van damherten in deelgebied B van het plangebied van het faunabeheerplan ter bescherming van de verkeersveiligheid, ter voorkoming van schade aan bloemen, bloembollen en siergewassen en ter bescherming van de flora en fauna. Toestemming voor het gebruik van deze ontheffingen loopt via de betreffende wildbeheereenheid. Een van de voorschriften van de ontheffing is het gebruik van wildmerken. De Faunabeheereenheid voorziet de WBE van het juiste aantal wildmerken en de WBE verdeeld deze aan de uitvoerende partijen. In de tabel hieronder staat de gebruiksaanwijzing voor het correct gebruik van de wildmerken.

U kunt de aanwijzing en de ontheffing hieronder downloaden.


Downloads

Type DocumentNaamJaar
PDFOntheffing damherten Deelgebied B2021
PDFAanwijzing damhert ree
PDF Opdracht damhert polder Westveen2020
LINKFaunabeheerplan Damhert
PDFValwildWijzer Zuid-Holland2021
PDFGebruiksaanwijzing wildmerken2021