Foto door: Dirk-Jan Polak

BIJ12 kan onder voorwaarden een tegemoetkoming verlenen voor schade veroorzaakt door beschermde inheemse diersoorten aan bedrijfsmatig geteelde landbouwgewassen of gehouden landbouwhuisdieren. Op de website van BIJ12, staat hoe een tegemoetkoming moet worden aangevraagd.

Als gevolg van een uitspraak van de Raad van State kunnen in Zuid-Holland vossen, konijnen, zwarte kraaien, kauwen en houtduiven sinds 16 juli 2023 niet meer worden bestreden ter voorkoming van landbouwschade. De provincie heeft het daarom mogelijk gemaakt om een tegemoetkoming in faunaschade aan te vragen voor deze soorten.

Grondgebruikers kunnen sinds 16 juli 2023 hiervoor een tegemoetkoming aanvragen bij BIJ12 via het online portaal MijnFaunazaken. Let op: omdat de houtduif in het jachtseizoen nog wel bejaagd mag worden, komt de schade die ontstaat tussen 15 oktober en 31 januari, niet in aanmerking voor een tegemoetkoming.

In een groot aantal gevallen is er wel schade maar te klein of van een andere orde om als landbouwschade te claimen. Wij vinden het van belang dat ook de schade wordt geregistreerd zonder dat er een vergoeding wordt aangevraagd. Het melden van schade kunt u, kosteloos, doen via www.faunaschade.nl.

Nieuwsbrief

van FBEZH ontvangen?
Schrijf u hier in.

Even geduld a.u.b.

Bedankt voor het inschrijven!