Jacht is het opsporen en doden van wildsoorten. Het gaat hierbij om: haas, fazant, wilde eend, houtduif en konijn. Voor elk van deze soorten is een jachtseizoen vastgesteld. De eigenaar (of de pachter van de grond) heeft het recht om te jagen. Hij kan dit recht verhuren aan anderen. Bij extreme weersomstandigheden heeft de provincie het recht om de jacht te sluiten. Jacht en ' (duurzaam) beheer en schadebestrijding' zijn niet hetzelfde. Het opsporen en doden van dieren om (verdere) schade aan gewassen, natuur en andere dieren en risico's voor de veiligheid te voorkomen heet ' (duurzaam) beheer en schadebestrijding'. Voor het mogen jagen is het niet van belang of er schade dreigt of dat er sprake is van een bepaald risico. Jacht draagt wel bij aan het voorkomen van schade.
De jachthouder doet datgene wat een goed jachthouder betaamt om een redelijke wildstand te handhaven, dan wel, bij het ontbreken daarvan, te bereiken, en om schade door in zijn jachtveld aanwezig wild te voorkomen. De verplichting om een redelijke wildstand te handhaven betekent dat de jachthouder overmatige benutting moet voorkomen, rekening houdt met een goede leeftijdsopbouw van de wildpopulaties in zijn veld en, in overleg met de grondgebruiker, zo nodig biotoopverbeterende maatregelen neemt. Hierin komt de verantwoordelijkheid van de jachthouder voor de natuur tot uitdrukking. De maatregelen om het leefgebied van de soort te verbeteren kunnen bestaan uit het bieden van dekking, voedsel, rust en broedgelegenheid en het verkleinen van het risico op predatie. De praktijk leert dat jachthouders de jacht op een wildsoort in hun jachtveld beperken of zelfs geheel stoppen zodra het duurzaam voortbestaan in het gebied in het geding komt. Een goed jachthouderschap brengt aan de andere kant ook de verplichting met zich mee om schade door wild te voorkomen, voor zover dat door uitoefening van de jacht kan.
Beschermde dieren mogen alleen worden gedood als er een in de wet genoemd belang dreigt te worden geschaad. Er moeten ruim voldoende dieren overblijven om de soort in stand te houden en er mag geen andere bevredigende oplossing zijn om het probleem op te lossen. Daarnaast mogen vijf diersoorten worden bejaagd tijdens de geopende jachtperiode. De jachthouder is verplicht een redelijke wildstand te handhaven of te bereiken. Op deze website kunt u onder “Ontheffingen en vrijstellingen ” zien welke regels van kracht zijn in Zuid-Holland.
Een wildbeheereenheid (WBE) is een vereniging van jacht(akte)houders en anderen die onder meer de wettelijke taak heeft te bevorderen dat jacht, beheer en schadebestrijding worden uitgevoerd volgens het faunabeheerplan in een bepaald gebied. Op deze website staat een overzicht van de WBE's die in Zuid-Holland actief zijn.
Indien er sprake is van (dreigende) schade aan in de in de wet genoemde belangen en hier niet op basis van jacht of van kracht zijnde vrijstellingen, ontheffingen, aanwijzingen of opdrachten tegen kan worden opgetreden, is er waarschijnlijk een (aanvullende) ontheffing noodzakelijk om op te kunnen treden. In beginsel coördineert de FBE het beheer en de schadebestrijding in Zuid-Holland. Op deze website kunt u onder “Ontheffingen en vrijstellingen ” zien welke regelingen van kracht zijn in Zuid-Holland.
Het verlenen van een ontheffing wordt bekendgemaakt in de regionale kranten. Ook kunt u ze terug vinden op de pagina “Ontheffingen en vrijstellingen ” op deze site.