In Zuid-Holland wordt er ganzenbeheer, ook met het geweer, uitgevoerd. Dit is nodig om de aanzienlijke schades en risico’s die het bijzonder grote aantal in Zuid-Holland jaarrond verblijvende standganzen naar een maatschappelijk aanvaardbaar niveau te krijgen. De standganzen veroorzaken schade aan landbouwgewassen en natuurlijke vegetatie binnen natuurgebieden, zoals rietvegetatie, waardoor habitat van zeldzame broedvogels verdwijnt. Ook vormen ze een risico voor de veiligheid van het luchtverkeer en voor de (zwem)waterkwaliteit.
In het provinciale beleid is daarom opgenomen dat het aantal ganzen en daarmee de schade aanzienlijk moet worden teruggebracht. Een kleinere populatie zorgt niet alleen dat de schade op een lager niveau ligt, maar ook dat er jaarlijks veel minder ganzen hoeven te worden gedood om de schade laag te houden. De Faunabeheereenheid (FBE) Zuid-Holland heeft in opdracht van de provincie Zuid-Holland dit beleid uitgewerkt in een beheerplan voor de ganzen. In het beheerplan ganzen is een escalatieladder opgenomen. Dit houdt in dat ingezet wordt op het uitvoeren van minder ingrijpende maatregelen, zoals preventieve middelen, of afschot buiten de broedperiode. Als dit niet voldoende helpt, worden de volgende treden van de escalatieladder ingezet, zoals broedvogelafschot en het vangen van ruiende ganzen (deze maatregelen staan op de hoogste treden van de escalatieladder). Zodra deze ingrijpende maatregelen niet meer nodig zijn, worden die gestopt (en wordt dus de escalatieladder afgelopen).
In de FBE werken partijen samen met verschillende visies op faunabeheer: terreinbeherende organisaties, maatschappelijke organisaties en organisaties van agrariërs, jagers en particuliere eigenaren. De samenwerkende organisaties zijn: Federatie Particulier Grondbezit, Natuurmonumenten, Zuid-Hollands Landschap, Staatsbosbeheer, LTO Noord, de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer, de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren en de Vereniging Boerennatuur Zuid-Holland.
Bij de vaststelling van het beheerplan ganzen is afgesproken dat alle bovengenoemde organisaties doen wat binnen hun mogelijkheden ligt om het aantal ganzen terug te brengen. Daarbij wordt gestreefd naar een evenwicht tussen de belangen van mensen en dieren en naar bescherming, behoud en versterking van inheemse diersoorten en flora. Het huidige ganzenbeheer is vastgelegd in het beheerplan ganzen Zuid-Holland 2022 – 2027